Wednesday, January 18, 2012

Kacang lah Panjang..:)

bismillahirahmanirrahim..
cuti2 ni rasa malas nak menulis..tapi time busy study,rajin pulak nak menulis..heran..:)
emm..tanggungjawab student kena lepaskan dulu kejap,now i'm a full time housewife (erk,macam pelik je bunyi kot bi)..senang citer, saya sekarang dah bekerja sebagai surirumahtangga lah..:)
memandangkan pagi2 hari sekolah,saya dah keseorangan,sebab si kecik nakal tu dah ke sekolah "dika" (katanyalah), so,kenalah buat sikit kerja kat rumah..lau tak buat pon akan ter'automatik' buat punye..hidup orang perempuan,mmg tak lari dari kerja rumah..:))


memandangkan pokok kacang panjang subur menjalar kat pagar belakang rumah, memang seminggu lah kami duk makan sayur tu jer..
em,ni first time kot saya nak post sal resepi dalam blog nih..
biarlah simple,tapi just ingin berkongsi..takpe kan? hee..


Sambal Kacang Panjang Ikan Bilis..


*pinjam Pak cik Google punye..:)

Bahan-bahan:
10 batang/jalar kacang panjang ~ dipotong serong
1 mangkuk kecil ikan bilis
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 inci belacan ~ ditumbuk bersama bawang (tak nk letak pn boleh)
2 sudu besar cili kisar
1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
Garam dan sedikit gula
Air
Minyak

Cara penyediaan:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
2. Tumiskan bawang putih dan merah serta belacan sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
3. Masukkan kacang pjg dan bawang besar, kacau rata.
4. Kemudian masukan sedikit air, garam dan gula secukup rasa.
5. Masak kacang sehingga lembut dan sebelum angkat masukkan ikan bilis. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.

**Air blh digantikan dgn santan dan sambalnya pun jadi lebih sedap.


Kacang Panjang Tumis Kicap Asam..







Bahan-bahannya:
6-10 batang kacang panjang (dipotong serong)

3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
2 sudu besar cili kisar (cili boh)gula n garam secukupnya
1/4 cawan air asam jawa
kicap manis

cara2 : 

1. tumis bawang2 n cili boh sampai naik bau.
2. masukkan gula n garam secukup rasa.
3. letak air asam jawa n biar mendidih.
4. masukkan kacang panjang n gaulkan dgn tumisan td.
5. letak sedikit kicap.
6. biarkan sekejap.
7. siap!!

*boleh je kalau nak letak bwg merah yg dipotong, cili besar, ikan bilis,
ayam yg dipotong kecil, etc. ikut kreativiti masing2...:)) 

selamat mencuba..:))


nak tahu petua untuk setiap masakan jadi sedap?
insyaAllah,mesti sedap punye lah..
ketika tangan sedang ligat menghayun sudip, mulut bolehlah sambil2 tu terkumat kamit berzikir dan berselawat..

p/s: masak2 ni saya cuma amatur..main campak je semua barang(petua ummi saya)
haritu ade masak paprik..big boss siap tegur lagi,ni dah sedap,tapi ade satu yang tertinggal..SERAI..
sebab malas nak amik serai belakang rumah (banyak katak kecik,katak pisang),so tak amiklah..:))

1 comment:

athirahariffin said...

sama la, kalau part amik serai mmg malas.. malas sbb kena pergi belakang rumah.. satu lg sbb dok sorang2x nak tubiik rumah pun malas..hehe :)